Bodem: De wijngaarden hebben een ondergrond van klei en kalksteen.
Expositie: De wijngaarden zijn gelegen in het zuiden van de Ardèche en staan onder sterke invloed van de Mistral.
Oogst: De druiven worden ‘s nachts geoogst zodat alle aroma’s worden behouden.
Een bloemige neus die doet denken aan acaciabloemen en wilde rozen. Een ronde en fruitige smaak met minerale nuances en een vleugje citrus.
Traditionele vinificatie met directe persing. De fermentatie gebeurt 14-16°C om de frisheid te bewaren.
Lekker als aperitief en vooral als kir met kastanjelikeur. Past ook uitstekend bij visgerechten.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Grenache Blanc
De Grenache Blanc is een productieve betrekkelijk probleemloze druivensoort voor witte wijn met veel extract. De wijn heeft een hoog natuurlijk alcoholgehalte en maar weinig zuren.
In 1967 bouwde de Vignerons Ardéchois samen hun eerste wijnbedrijf,
een gedeelde faciliteit waar efficiëntie en solidariteit hand in hand gaan. Een
volledige herschikking van de wijngaard werd uitgevoerd waarbij zowel
internationale als inheemse druivensoorten werden aangeplant op respectievelijk
bijbehorende gronden, met respect voor de karakteristieken van elk terroir.
Vandaag de dag, bestaat Vignerons Ardéchois uit 1.500 wijn boeren en 12
wijnhuizen verspreid over hun 4 Ardèche terroirs. Ze beschikken over meer dan
6.500 hectare wijngaarden, gelegen tussen de Cévenne en de Rhône-vallei, die de
diversiteit van de Ardèche onthullen. Deze oppervlakte vertegenwoordigt 85% van
de Ardèche wijnproductie en de wijnen worden allemaal geproduceerd met Côtes
du Vivarais AOP, Côtes du Rhône AOP en natuurlijk Ardèche IGP. Een belangrijk deel
van hun wijnen is bovendien biologisch gecertificeerd.
Meer informatie: Vignerons Ardechois
Schrijf de eerste review